Popularne słodycze w wersji fit stały się bardzo na topie, a wraz z tendencją dbania o sylwetkę i dietę takich przepisów pojawia się coraz więcej. Na moim blogu znajdziecie kilka prostych, zdrowszych wersji na sklepowe słodkości. Miałam już okazję robić batoniki bounty, snickers, liona i choco grains  w wersji fit. Przyszła pora na uwielbiane przez wielu michałki.

FIT BOUNTY – TUTAJ
FIT SNICKERS – TUTAJ
FIT LION – TUTAJ
FIT CHOCO GRAINS – TUTAJ

Przygotuj 4 składniki: olej kokosowy, masło orzechowe z kawałkami orzechów (lub masło orzechowe i garść posiekanych orzechów np. ziemnych), jogurt grecki, mąkę kokosową. Dobierz odpowiednie proporcje, wymieszaj składniki, uformuj masę. Wstaw do zamrażarki na około godzinę i baza jest gotowa. Do zrobienia polewy potrzebujesz oleju kokosowego i odżywki białkowej.

W przypadku michałków, jeśli chcesz – zamiast 2 łyżek mąki kokosowej, możesz użyć 2 łyżki odżywki białkowej. Jeśli nie masz masła z kawałkami orzechów, posiekaj garśc orzechów i dodaj je do masy.

5 from 1 vote
FIT MICHAŁKI

Z przepisu wychdzi około 10-12 cukierków. 10 minut pracy + 1h godzina w zamrażarce.

Składniki
MICHAŁKI
  • 1 łyżka stałego oleju kokosowego
  • 2 duże łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 6 łyżek mąki kokosowej
BIAŁA CZEKOLADA
  • 4 łyżki stałego oleju kokosowego
  • 4 płaskie łyżki odżywki białkowej
Instrukcje
MICHAŁKI
  1. Olej rozpuść z masłem.

  2. Wymieszaj z jogurtem. Możesz dodać szczyptę soli i kawałki orzechów.

  3. Stopniowo dodawaj mąkę kokosową do uzyskania gęstej konsystencji.

  4. Uformuj batoniki i włóż do zamrażarki na około 1h.

BIAŁA CZEKOLADA
  1. Aby uzyskać białą czekoladę, rozpuśćolej kokosowy i dodaj odżywkę białkową. Wymieszaj. Polej batoniki i odczekaj chwilę aż polewa zastygnie.