Masło orzechowe ostatnio zawładnęło moją kuchnią. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju batoników i ciastek. W kategorii FIT CIASTKA znajdziecie kilka banalnych przepisów z wykorzystaniem masła orzechowego. Polecam kruche ciasteczka orzechowe, orzechowe kostki lub fit choco grains. Dzisiaj mam dla Was kolejny mega łatwy przepis na snickersa.

4 składnikowe. Szybkie. Proste. Smaczne. Wegańskie snickersy.

Potrzebujemy mąkę, masło orzechowe, mleko, orzechy i opcjonalnie syrop klonowy.

Wegańskie snickersy

4-składnikowe pyszne batony.

Porcje: 6
Składniki
Spód
  • 140 g mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka np. kokosowego/migdałowego
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
Topping
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • orzechy
  • 200 g ciemnej czekolady (lub innej)
Instrukcje
  1. Wymieszaj wszystkie składniki na spód łyżką.

  2. Uformuj batony i włóż na około 1h do zamrażarki.

  3. Wyjmij batony i posmaruj je masłem orzechowym, a następnie posyp pokruszonymi orzechami.

  4. Ponownie wstaw batony do zamrażarki do stężenia.

  5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią batony.

  6. Wstaw do lodówki do stężenia czekolady.