Hej,

Witajcie w kolejny piękny, słoneczny dzień. W takie ciepłe dni nikomu nie chce się spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Dlatego mam dla Was szybką propozycję na drugie śniadanie lub deser. Jagielniki z kremem czekoladowym. To kolejna opcja z kaszy jaglanej, która bardzo mi zasmakowała. Przepis jest naprawdę prosty. Smacznego.

JAGIELNIKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Prosty i smaczny deser z kaszy jaglanej. Z przepisu wychodzi 6-8 babeczek.

Składniki
SPÓD
  • 6 łyżek mąki np. migdałowej (lub kokosowej lub orzechowej)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 płynne łyżki oleju kokosowego
MASA
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • ksylitol do smaku
KREM CZEKOLADOWY
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2-3 łyżki kakao
  • ksylitol do smaku
Instrukcje
  1. Wymieszaj wszystki składniki na spód w naczyniu. Wyłóż masę na dno foremek na babeczki.

  2. Kaszę ugotuj, chwilę ostudź i zblenduj. Dodaj ksylitol wedle uznania i wymieszaj. Przełóż do foremek na babeczki.

  3. Jogurt wymieszaj z kakao, dodaj ksylitol i udekoruj babeczki. Odstaw do lodówki do stężenia.