CZEKOLADOWA PANNA COTTA
Porcje: 2
Składniki
  • 500 śmietanki 30%
  • 50 g cukru pudru (ja użyłam erytrolu)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 90 g czekolady gorzkiej 80%
Instrukcje
  1. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 2 łyżkami zimnej wody. Odstaw do napęcznienia na 5 minut.
  2. Śmietankę wlej do rondla, rozpuść, dodaj posiekaną czekoladę i cukier.

  3. Mieszając, podgrzewaj aż czekolada się rozpuści, a śmietanka prawie zagotuje. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

  4. Masę przelej do 3-4 silikonowych pojemniczków lub kieliszków i wstaw do lodówki całą noc.

  5. Przed podaniem wyjmij z silikonowych foremek. Podawaj z ulubionymi owocami.

  6. Smacznego!