PIZZA SALAMI
Składniki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • salami, tarta mozzarella, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe
Instrukcje
  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj 2 łyżki mąki i cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia

  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wlej rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrób ciasto.

  3. Wyrobione ciasto włóż do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40 min. do wyrośnięcia.

  4. Piekarnik nagrzej do 240 stopni (góra-dół).

  5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj passatą pomidorową bio, posyp oregano, odrobiną mozzarelli. Ułóż dodatki i na koniec posyp startą mozzarellą.

  6. Pizzę wstaw do piekarnika i piecz około 10 min.

  7. Smacznego!