Słodko i zdrowo

Macie ochotę na odrobinę słodkiego szaleństwa w kuchni? Zastanawiacie się czy słodko bez cukru jest możliwe? Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska w swojej publikacji  „Słodkości w insulinoodporności”  udowadniają, że tak właśnie jest. To książka zawierająca 100 przepisów na ciekawe i bardzo różnorodne słodkości, ale to także tytuł, w którym znajdziemy mnóstwo teoretycznych zagadnień.  Niewątpliwie must have na półkach miłośników kulinarnych eksperymentów.

Książka została podzielona na kilka rozdziałów. Te początkowe poświęcone są zagadnieniom teoretycznym i wyjaśniają wiele kwestii związanych ze słodyczami w insulinooporności, natomiast w dalszej części książki znajdziemy przepisy. Wśród nich nie zabraknie przepisów na lody, serniki, puddingi, ciastka i ciasta, tarty czy słodycze raw. Książka swoją niezwykłość zawdzięcza nie tylko fantastycznym słodkim pomysłom, ale także niezwykle przyjemnej dla oka szacie graficznej.

Warto wspomnieć, że „Słodkości w insulinooporności” to już szósta książka autorek związana z insulinoopornością. Dowiemy się z niej między innymi jak odzwyczaić się od cukru oraz jak zmienić nawyki żywieniowe. Autorki wyjaśniają również czym jest indeks glikemiczny i z jakich składników najlepiej robić zdrowe słodycze.

Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz kaloryczność i makroskładniki. Przepisy są proste, co ważne, składniki ogólnie dostępne, a kolejne etapy przygotowania słodkości klarownie sformułowane. Cóż więcej wymagać od książki kucharskiej?

Korzystając z jasnych instrukcji krok po kroku zawartych w książce możemy spróbować swoich sił w kuchni i sporządzić smakowite desery. Wybór przepisów jest naprawdę ogromny. Począwszy od lodów poprzez batony, kulki mocy i serniki aż do granoli, crumble i słodyczy z warzyw.

Ja skusiłam się na przygotowanie błyskawicznych jogurtowych serniczków, które wyszły idealnie. Prosty, kilkuskładnikowy i szybki przepis z pewnością sprawdzi się w kuchni w każdej sytuacji.

Poszukujecie doskonałego przepisu na słodkie i zdrowe desery? W książce „Słodkości w insulinoodporności” znajdziecie wiele pysznych różności. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego to może skusicie się na orzechowy pudding z aquafaby z mango, szarlotkę razową lub nutella pie. A może spróbujecie tartę cytrynową, lody z mango lub kokosowe kulki z prażonymi migdałami? W tej książce każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Polecam!

LINK do książki – TUTAJ

Author

Write A Comment