Błyskawiczne, kilkuskładnikowe muffiny bananowe. Sprawdzą się nie tylko w wersji na ciepło, ale także do lunchboxa jako drugie śniadanie lub słodka, zdrowa przekąska.

Zostawiam Wam poniżej przepis i już teraz życzę smacznego!

5 from 1 vote
MUFFINY BANANOWO-CZEKOLADOWE
Czas przygotowania
5 mins
Czas gotowania
30 mins
Czas całkowity
35 mins
 
Porcje: 12 muffinek
Składniki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki (np.migdałowa i ryżowa)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 banan
  • 3 łyżki oleju np.rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki erytrytolu
  • kropelki czekoladowe lub pokruszona gorzka czekolada
Instrukcje
  1. Banana rozgnieć widelcem lub zblenduj w jednym naczyniu. Dodaj do niego mleko, jajka i olej i wymieszaj.

  2. W drugim naczyniu połącz wszystkie suche składniki, z wyjątkiem kropelek czekoladowych.

  3. Połącz suche i mokre składniki. Delikatnie wymieszaj do połączenia. Na końcu dodaj kropelki czekoladowe i delikatnie wymieszaj.

  4. Masę przełóż do foremek i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, około 30 minut.

Author

7 komentarzy

    • Tetiisheri Reply

      Ja z kokosową bardzo uważam, ma specyficzny smak i raczej wysusza wypieki.

  1. Super przepis! Zrobię napewno ale jaka inna mąkę mogę dać zamiast migdałowej?

  2. Dzięki za odpowiedź. Zrobiłam. Pół na pół kokosową i pszenną. Wydluzylam czas pieczenia, niestety nie wyrosły. Upiekły się, ale raczej wyszły ciasteczka niż muffinki

    • Tetiisheri Reply

      Myślę, że tak, chociaż mąka jaglana ma specyficzny smak. Jeśli lubisz, powinny wyjść smacznie 🙂

Write A Comment