Kasza jaglana na stałe zagościła w moim menu. Polubiłam ją tak bardzo, że zdecydowałam się utworzyć nową kategorię na blogu Z KASZĄ JAGLANĄ. Możecie tu znaleźć wszystkie dostępne przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Bardzo często jem ją na śniadania w postaci budyniu jaglanego, lub deserów jaglanych. Ostatnio postanowiłam zrobić z niej proste praliny orzechowe. Potrzebujesz tylko 4-5 składników, a pyszną przekąskę zrobisz w kilka minut.

BUDYŃ JAGLANY – PRZEPIS TUTAJ

DESERY JAGLANE – PRZEPIS TUTAJ

PRALINY ORZECHOWE
Składniki
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 2-3 łyżki mąki orzechowej
  • 1-2 łyżki kakao
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
Instrukcje
  1. Kaszę ugotuj według instrukcji. Zostaw na chwilę do ostudzenia.

  2. Do kaszy dodaj mąkę, kakao, syrop klonowy i wymieszaj.

  3. Uformuj kulki. Obtocz w mące orzechowej (lub posiekanych orzechach), albo obtocz w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.

  4. Smacznego!

Author

14 komentarzy

  1. Robiłam kiedyś ale na nieco innym przepisie, bo kasza to nie mój gust. Niemniej, takie własnoręcznie robione pralinki są pyszne.

  2. Pink Lipstick Reply

    Uwielbiam Twoje przepisy! Skorzystam sobie i z tego 🙂

Write A Comment