„Scone – brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji, z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców (często rodzynek).

Istnieją różne przepisy na scones. Zazwyczaj lekko lub niesłodzone, przyrządza się je także na słono. Wykorzystuje się makę pszenną, jęczmienną bądź płatki owsiane. W zależności od sposobu przyrządzania ciastka te przypominać mogą chleb sodowy bądź naleśniki. Blisko spokrewnione są z innym szkockim wypiekiem, bannocks. W Stanach Zjednoczonych podobne wypieki znane są jako biscuits. W przeszłości duże porcje ciasta smażone były na blasze, przy serwowaniu krojonego na trójkątne kawałki. Współcześnie zwykle wypiekane są w piekarniku i przybierają formę niewielkich ciastek o okrągłym kształcie. W wielu brytyjskich herbaciarniach podawane do herbaty, zwykle z dodatkiem masła, dżemu i bitej śmietany. Najwcześniejsze odnotowane użycie słowa scone pochodzi z XVI wieku.”

* źródło Wikipedia

Dzisiaj mam dla Was mój pierwszy przepis na te bułeczki/ciastka, które nie dość, że są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne, to dodatkowko nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych.

Do kawy lub herbaty idealne. U mnie z dżemem sprawdziły się świetnie.

Scones - angielskie bułeczki
Czas przygotowania
20 mins
Czas gotowania
15 mins
Czas całkowity
35 mins
 

Proste brytyjskie słodkości do kawy, lub herbaty. Z przepisu wychodzi około 20 sztuk bułeczek.

Porcje: 20
Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 12 łyżek mleka
  • 1 szklanka rodzynek
Instrukcje
  1. Połącz sypkie składniki w jednym naczyniu - mąkę, cukier, proszek do pieczenia,sól.

  2. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki.

  3. Jajka wymieszaj z mlekiem w osobnym naczyniu.

  4. Dodaj 2/3 masy jajecznej do naczynia z sypkimi składnikami.

  5. Dodaj rodzynki.

  6. Wyrób ciasto.

  7. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubuść około 2 cm.

  8. Wytnij szklanką o ostrych krawędziach okrągłe bułeczki i posmaruj je 1/3 masy jajecznej.

  9. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  10. Piecz we wcześniej rozgrzanym do 220 stopni piekarniku około 15 minut.

Author

14 komentarzy

  1. bożena jędral Reply

    Brak drożdży składzie od razu stawia je U mnie na wysokiej pozycji.

Write A Comment