Ciastek, jak się okazuje, nigdy za wiele. Dzisiajsza propozycja dotyczy ponownie kruchych ciasteczek z orzechową nutą, które zdominowały moją kuchnią. Przepis jest banalny, bardzo szybki a ciasteczka zajada się ze smakiem.

Gdyby ciasto wyszło zbyt suche, proponuję dodać więcej mleka, bądź oleju kokosowego. Zamiast zmielonych orzechów, możecie użyć zmielonych migdałów. Syrop klonowy zastąpić można syropem daktylowym lub miodem. Jeśli nie macie kropelek czekoladowych, możecie je pominąć.

Ciastecza polałam roztopioną gorzką czekoladą i udekorowałam pogniecionymi orzechami.

 

CIASTKA Z KROPELKAMI CZOKO

Banalny, szybki przepis na kruche ciasteczka z orzechową nutą. Z przepisu wychodzi około 8 sztuk.

Składniki
  • 150 g mąki ryżowej
  • 50 g zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 5 łyżek mleka np. roślinnego
  • aromat
  • kropelki czekoladowe
Instrukcje
  1. Połącz suche składniki. Dodaj do nich mokre i ugnieć ciasto.

  2. Uformuj ciastka. Ułóż na papierze do pieczenia w nagrzanym piekarniku.

  3. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.