Banoffee zna chyba większość fit freaków. To pyszne ciasto bez pieczenia na kruchym spodzie, przekładane bananami i masą karmelową, udekorowane bitą śmietaną z mleczka kokosowego. Na moim blogu troszkę inna odsłona tego popularnego ciasta w formie deseru w słoiku. Prosty w wykonaniu kruchy spód z płatków owsianych i masła orzechowego doda energii, banany nadzadzą deserowi słodkiego smaku, a karmel i bita śmietana sprawią, że na długo ugasimy pragnienie na słodkie.

BANOFFEE
Czas przygotowania
15 mins
 

Szybki, sycący deser w słoiku. Do pracy/szkoły, na wycieczkę. Zamiast tradycyjnego ciasta banoffee.

Porcje: 2
Składniki
SPÓD
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub kilka łyżek kakao
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 1-2 banany
KARMEL
  • 20 sztuk daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
INNE
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 1-2 kostki gorzkiej czekolady
Instrukcje
  1. Wymieszaj wszystkie składniki na spód. Ugnieć i ułóż na dnie słoika.

  2. Na spodzie ułóż pokrojonego w plasterki banana (lub dwa).

  3. Daktyle zalej gorącą wodą, odstaw na około 15 minut. Odsącz i zblenduj razem z masłem orzechowym. Wyłóż karmel na banana.

  4. Ubij stałą część mleczka kokosowego i ułóż w słoiku na karmelu. Posyp startą czekoladą.


Author

12 komentarzy

  1. Kochana,
    Myślisz, że wyszłoby równie pyszne bez górnej warstwy – tej z mleczkiem kokosowym?

  2. Jak ubic to mleczko kokosowe na taka pianke?? Jakie mleczko kokosowe polecasz?:)
    Pozdrawiam

    • Tetiisheri Reply

      Polecam mleczko kokosowe z Lidla. Po otworzeniu puszki mleczko musi być w formie zbitej. Ubijam mikserem, tylko stałą część mleczka.

  3. Robilam i pyyyychhhootaaaa. Tylko postanowiłam przeliczyc kcal i jak obliczylam na porcje tooooooo to jest baardzooooo duzooooo kcal!!!!!

  4. Na ile porcji są podane składniki? Ile słoiczków wykonam?

  5. Przepis jest świetny! Aż trudno uwierzyć, że deser może tak dobrze smakować bez wykorzystania ani grama cukru. Polecam go dobrze schłodzić (ja schłodziłam przez cała noc), bo kiedy od razu spròbowałam po zrobieniu to za bardzo mi nie smakował, a na drugi dzień po schłodzeniu nie mogłam przestać jeść 🙂

Write A Comment