Kombinacji z kaszą jaglaną ciąg dalszy. Były już desery jaglane w różnych odsłonach: JAGLANE BOUNTYprzepis TUTAJ i JAGLANY SNICKERS przepis TUTAJ. Były też WEGAŃSKIE SNICKERSY – przepis  TUTAJ. Przyszła pora na batony. Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na zdrowego a’la snickersa. Składniki ograniczyłam do minimum i powstało fajne ciasto na daktylowym spodzie z jaglaną masą i orzeszkami.

Drukuj
BATON SNICKERS

Baton a'la snickers. Proste, zdrowe i smaczne ciasto na daktylowym spodzie i z masą jaglaną.

Składniki
SPÓD
  • 200 g daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego
MASA
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • ksylitol
INNE
  • gorzka czekolada
  • orzeszki
Instrukcje
  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15-20 minut, by zmiękły.

  2. Po tym czasie, odsącz je, dodaj masło orzechowe i wymieszaj.

  3. Opcjonalnie możesz dodać kakao, ksylitol wedle uznania.

  4. Masę daktylową ułóż w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Moja foremka ma kształt kwadratu 22cm. Wstaw foremkę do lodówki do schłodzenia.

  5. Opłucz kaszę jaglaną. Zalej 2 szklankami zimnej wody i gotuj aż kasza wchłonie całą wodę. Możesz dodać ksylitol. Wystudź ugotowaną kaszę.

  6. Wyłóż kaszę na masę daktylową.

  7. Polej ciasto roztopioną czekoladą i dodaj na wierzch orzeszki.

    Te czynności możesz odwrócić - najpierw ułóż na kaszy orzeszki, a następnie zalej całość roztopioną czekoladą.

  8. Batona wstaw do lodówki na około 2h.

Author

4 komentarze

Write A Comment