Babeczka z kubeczka czyli szybki i smaczny mug cake już dość dawno pojawił się w moich śniadaniowych wariacjach. To pyszne ciastko robi się z kilku składników i wstawia do mikrofali na 4 minuty. Babeczkę możemy przełożyć jogurtem naturalnym, bądź greckim, dodać ulubione owoce, oprószyć startą czekoladą – opcji jest mnóstwo. Dzisiejszy przepis bazuje na otrębach (u mnie owsianych) i jogurcie (u mnie grecki). Sami sprawdźcie, jaki jest prosty. Mug cake przełożyłam czekoladowym kremem proteinowym WomensBest.

KLASYCZNY CYNAMONOWY MUGCAKE
Czas przygotowania
2 mins
Czas gotowania
4 mins
Czas całkowity
6 mins
 

Babeczka z kubeczka gotowa w 4 minuty.

Składniki
  • 3 łyżki otrębów np. owsianych
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ksylitol, ulubione przyprawy
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu (u mnie duży kubek).

  2. Wstaw naczynie do mikrofali na 4 minuty.

  3. Po wyjęciu babeczki z mikrofali pozostaw ją do lekkiego ostudzenia, wyjmij z naczynia i dodaj ulubione owoce.

Author

2 komentarze

  1. Jeśli bym chciała zrobić mug cake w piekarniku to ile go trzymać?

    • Tetiisheri Reply

      Niestety nie jestem w stanie dokładnie określić jak długo trzymać ciastko w piekarniku. Nie robiłam mug cake’a w piekarniku 🙂

Write A Comment