Ostatnio zaczęłam eksperymentować z wegańskimi tzw. „surowymi” słodkościami. Początkowko podchodziłam do tego tematu bardzo sceptycznie. No bo jak to jeść mąkę kokosową, właściwie tylko wymieszaną z innymi składnikami i zmrożoną? Mąka od zawsze kojarzyła mi się (w tej kwestii) z pieczeniem. Myślałam sobie, to jak jeść piasek. Nie uda się. Spróbowałam. I jednak, dałam radę 🙂

Drukuj
BLOK KOKOSOWY

Łatwy wegański deser.

Składniki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • gorzka czekolada
Instrukcje
  1. Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na około 20-30 minut.

  2. Dodaj do nich pozostałe składniki z wyjątkiem nasion chia i zblenduj na gładką masę.

  3. Dodaj nasiona chia i wymieszaj masę.

  4. Uformuj masę w naczyniu silikonowym, nadając jej wybrany kształt. Jeśli nie masz silikonowej formy, koniecznie wyłóż naczynie papierem do pieczenia.

  5. Odstaw masę do zamrażarki na 1-2h.

  6. Przygotuj czekoladę - rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią blok.

  7. Odstaw na chwilę do ostudzenia. Pokrój blok zanim czekolada stężeje całkowicie. W takiej formie przy krojeniu się kruszy.

  8. Przechowuj blok w lodówce.

Author

1 Comment

Write A Comment