Krem jaglany zagościł chyba na dobre w moich przepisach. Oczarował mnie w deserach JAGLANE BOUNTY: TUTAJ  i JAGLANY SNICKERS: TUTAJ 🙂 Wczoraj ponownie pojawił się w moich deserowych wariacjach. Muszę przyznać, że dość sceptycznie podchodziłam do “raw” cookies. Spróbowałam i nie jest źle 🙂 Dzisiejsze ciastka są zupełnie raw, ale smakują fajnie 🙂 Co tu dużo pisać – musicie spróbować.

Pomiędzy ciastka (wyszło mi 16 sztuk) włożyłam krem jaglany: kokosowy i jagodowy. Ten jagodowy możecie zrobić, dodając do kremu jaglanego garść jagód i całość zblendować. Opcjonalnie możecie też dodać mieszanki Berry Boost.

Jeśli chodzi o zamienniki:

  • zamiast mąki owsianej proponuję zmielone płatki owsiane
  • zamiasta syropu klonowego pokusiłabym się o spróbowanie wariantu z miodem
  • przypuszczam, że dodanie do kremu łyżki masła orzechowego nie byłoby złe 🙂
  • owoce: ulubione – ja użyłam garść mrożonych jagód
CIASTKA Z KREMEM JAGLANYM

Pyszne, wegańskie ciastka z kremem jaglanym. Z przepisu wychodzi 8 ciasteczek.

Składniki
CIASTKA
  • 100 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 30 g kakao
  • 4 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
KREM JAGLANY
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanka mleka (dowolnego)
  • 1 szklanka wody zimnej
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • garść borówek i (opcjonalnie) 2 łyżki mieszanki Berry Boost
Instrukcje
CIASTKA
  1. Ugnieć wszystkie składniki na ciastka.

  2. Uformuj kulkę i delikatnie spłaszczoną wstaw na 30 minut do lodówki.

  3. Ułóż ciasto na papierze do pieczenia. Połóż na wierzchu drugi arkusz papieru do pieczenia i rozwałkuj ciasto do odpowiadającej Ci grubości.

  4. Foremką okrągłą, w gwiazdki lub inny kształt wykrój ciastka.

  5. Jeśli nie masz jeszcze gotowego kremu jaglanego, włóż ciastka do lodówki.

KREM JAGLANY
  1. Wypłucz kaszę jaglaną.

  2. Zalej mlekiem i wodą i ugotuj. Około 20 minut. Mieszaj podczas gotowania, żeby kasza się nie przypaliła.

  3. Dodaj syrop klonowy i zblenduj.

  4. Podziel krem na pół.


  5. Do jednej części dodaj wiórki kokosowe.

Do drugiej części dodaj garść jagód (lub innych owoców) i zblenduj.
I NA KONIEC
  1. Przełóż ciastka kremem.

  2. Przechowuj w lodówce 🙂