
Krem jaglany zagościł chyba na dobre w moich przepisach. Oczarował mnie w deserach JAGLANE BOUNTY: TUTAJ i JAGLANY SNICKERS: TUTAJ 🙂 Wczoraj ponownie pojawił się w moich deserowych wariacjach. Muszę przyznać, że dość sceptycznie podchodziłam do “raw” cookies. Spróbowałam i nie jest źle 🙂 Dzisiejsze ciastka są zupełnie raw, ale smakują fajnie 🙂 Co tu dużo pisać – musicie spróbować.
Pomiędzy ciastka (wyszło mi 16 sztuk) włożyłam krem jaglany: kokosowy i jagodowy. Ten jagodowy możecie zrobić, dodając do kremu jaglanego garść jagód i całość zblendować. Opcjonalnie możecie też dodać mieszanki Berry Boost.
Jeśli chodzi o zamienniki:
- zamiast mąki owsianej proponuję zmielone płatki owsiane
- zamiasta syropu klonowego pokusiłabym się o spróbowanie wariantu z miodem
- przypuszczam, że dodanie do kremu łyżki masła orzechowego nie byłoby złe 🙂
- owoce: ulubione – ja użyłam garść mrożonych jagód

Pyszne, wegańskie ciastka z kremem jaglanym. Z przepisu wychodzi 8 ciasteczek.
- 100 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- 30 g kakao
- 4 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 szklanka mleka (dowolnego)
- 1 szklanka wody zimnej
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- garść borówek i (opcjonalnie) 2 łyżki mieszanki Berry Boost
-
Ugnieć wszystkie składniki na ciastka.
-
Uformuj kulkę i delikatnie spłaszczoną wstaw na 30 minut do lodówki.
-
Ułóż ciasto na papierze do pieczenia. Połóż na wierzchu drugi arkusz papieru do pieczenia i rozwałkuj ciasto do odpowiadającej Ci grubości.
-
Foremką okrągłą, w gwiazdki lub inny kształt wykrój ciastka.
-
Jeśli nie masz jeszcze gotowego kremu jaglanego, włóż ciastka do lodówki.
-
Wypłucz kaszę jaglaną.
-
Zalej mlekiem i wodą i ugotuj. Około 20 minut. Mieszaj podczas gotowania, żeby kasza się nie przypaliła.
-
Dodaj syrop klonowy i zblenduj.
-
Podziel krem na pół.
-
Do jednej części dodaj wiórki kokosowe.
-
Przełóż ciastka kremem.
-
Przechowuj w lodówce 🙂