Dość niedawno zaczęłam przyjaźnić się z kaszą jaglaną. Żałuję, że tak późno, bo ma naprawdę dużo dobrych wartości odżywczych, szybko się ją przyrządza i można trochę z nią poeksperymentować w kuchni. Pojawiła się u mnie w postaci  naturalnie słodkiego deseru: JAGLANEGO BOUNTY. Przepis TUTAJ. Pomyślałam, że skoro świetnie poradziła sobie z wiórkami kokosowymi, równie dobrze poradzi sobie z karmelem z daktyli i tak też się stało.

Deser, podobnie jak jaglane bounty, jest banalny w przygotowaniu, a smak wart mieszania kaszy jaglanej podczas jej gotowania.

Drukuj
JAGLANY SNICKERS
Czas przygotowania
5 mins
Czas gotowania
20 mins
Czas całkowity
25 mins
 

Prosty, sycący deser z kaszy jaglanej.

Porcje: 2
Składniki
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego np. kokosowego lub migdałowego
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 120 g daktyli na karmel
  • orzeszki
  • gorzka czekolada
Instrukcje
  1. Daktyle zalej niewielką ilością ciepłej wody i odstaw na około godzinę. Odsącz i zblenduj.

  2. Wsyp do garnuszka kaszę. Dolej mleko i wodę. Gotuj około 20 minut aż powstanie lekka "papka".

  3. Dodaj do kaszy ksylitol i wymieszaj.

  4. Odstaw kaszę, by troszkę się ostudziła.

  5. W tym czasie przygotuj polewę z czekolady gorzej. Możesz rozpuścić ją w garnuszku z 2 łyżkami oleju kokosowego.


  6. Nakładaj do słoiczka na zmianę kaszę, karmel z daktyli, orzeszki, kaszę i polewę z gorzkiej czekolady. Na koniec dodaj orzeszki.


Author

2 komentarze

Write A Comment