Kasza jaglana w moim menu pojawia się dość rzadko i chyba muszę to zmienić, bo posiada przecież tak liczne właściwości zdrowotne, a do tego nie zawiera glutenu i jest dzięki temu lekkostrawna. Można ją przyrządzać na słono i na słodko. Osoby będące na diecie powinny jednak z nią uważać, ponieważ jak większość kasz i ta jest kaloryczna. Jednak warto uwzględnić ja w swoim menu, gdyż dzięki zawartości krzemu pobudza przemianę materii. Krzem ma także korzystny wpływ na naszą skórę, paznokcie i włosy.

Kasza jaglana zadebiutowała w mojej kuchni w postaci słodkiego deseru, który zrobi dosłownie każdy. Tu nie da się nic zepsuć. A przygotowany wcześniej deser możemy zabrać ze sobą do szkoły/pracy. Dodatkowo, do wykonania jaglanego bounty potrzebujemy tylko niewielkiej liczby składników. Zobaczcie jakie to proste.

W moim przepisie wykorzystałam 1 szklankę kaszy jaglanej i 2 szklanki mleka roślinnego – kokosowego. Z podanych poniżej składników wyszły mi dwa spore słoiczki deseru. Dlatego jeśli planujecie zrobić bounty tylko dla siebie zmniejszcie odpowiednio gramaturę składników.

W zależności od tego, jak bardzo słodkie desery lubicie, dodajcie więcej lub mnie ksylitolu lub innego słodzidła. Moje jaglane bounty wyszło lekko słodkie.

5 from 1 vote
Drukuj
JAGLANE BOUNTY
Czas przygotowania
5 mins
Czas gotowania
20 mins
Czas całkowity
25 mins
 

Pyszny kokosowy deser z kaszy jaglanej.

Porcje: 2
Składniki
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego np. kokosowego
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki ksylitolu
  • gorzka czekolada
Instrukcje
  1. Wsyp do garnuszka kaszę. Dolej mleko i wodę. Gotuj około 20 minut aż powstanie lekka "papka".

  2. Dodaj do kaszy ksylitol i wiórki kokosowe i dobrze wymieszaj.

  3. Odstaw kaszę, by troszkę się ostudziła.

  4. W tym czasie przygotuj polewę z czekolady gorzej. Możesz rozpuścić ją w garnuszku z 2 łyżkami oleju kokosowego.

  5. Nakładaj do słoiczka na zmianę kaszę i polewę. Odczekaj chwilę aż polewa troszkę zastygnie i nałóż kolejną warstwę kaszy. Na koniec polej deser rozpuszczoną czekoladą.

  6. Gotowy deser wstaw do lodówki, a następnego dnia zabierz ze sobą do szkoły/pracy 🙂

Author

8 komentarzy

    • Tetiisheri Reply

      Szczrze móiąc nie próbowałam w ten sposób. Z olejem kokosowym lub wodą wychodzi 🙂

Write A Comment