Prosta, szybka i smaczna propozycja na śniadanie – pieczywo. Dzisiaj bananowe. Najlepiej smakuje z domową konfiturą lub masłem orzechowym. Można też podawać z owocami. Opcji jest wiele, a chlebek robi się szybko i jest pyszny.

CHLEBEK BANANOWY
Czas przygotowania
10 mins
Czas gotowania
30 mins
Czas całkowity
40 mins
 
Składniki
  • 2 banany
  • 3 białka
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki (np. kukurydziana, owsiana, ryżowa,gryczana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
Instrukcje
  1. Ubij białka.

  2. Zblenduj banany z żółtkami.

  3. Dodaj do zblendowanych bananów przyprawy, mąkę. Wymieszaj.

  4. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.

  5. Masę przelej do formy (moja ma dł. 18cm, wys. 6cm. i jest silikonowa)

  6. Możesz udekorować bananem.

  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut w 180 stopniach.

Author

3 komentarze

  1. W koncu znalazłam przepis idealny! Niedługo go wypróbuje. Sliczne zdjęcia na blogu ?

  2. A jaka powinna być przed wypiekaniem? Ponieważ korzystałam mąkę kukurydzianą i wyszło rzadkie.

Write A Comment